lørdag den 10. marts 2012

Et rundt stykke med sesam, tak

De kan fås som tørre møllehjul, de kan fås fulde af kerner fra Kohberg, de kan købes hos bageren, eller de kan være friske og hjemmebagte. En god gammel klassiker, rundstykket.
Hver søndag morgen når jeg står op, har min far hentet rundstykker til hele familien. Det er blevet en helt naturlig del af vores morgener derhjemme, og er derfor det første jeg kommer til at tænke på, når nogen siger ”rundstykker.” Vi er ligefrem på fornavn med vores lokale bager, hvilket jo er hyggeligt, men nok også har noget at gøre med, at jeg bor i en lille provinsby, helt derude hvor kragerne vender. Vores bager laver altså bare de bedste rundstykker, i mange forskellige størrelser og brødtyper, med hver især sit eget navn. Personligt synes jeg de lyse rundstykker er bedst.. de smager godt, lige meget hvilket pålæg man kommer på! Jeg kan bedst lide rundstykker med nutella, eller med smør og pålægschokolade. Eller med syltetøj, det kan også være godt. Man kan også købe rundstykker i sådan en frysepose, hvor man selv bare skal varme dem i ovnen, og så kan de spises. Dem har vi altid derhjemme, og hvis min far har været ude og cykle og ikke lige haft tid til at smutte ind til bageren på hjemturen, så er de også ganske udmærket.

Nogle gange når jeg skal spise morgenmad et fremmed sted, og vi også får rundstykker, så synes jeg, at de smager fuldstændig anderledes og forkert. Jeg ved ikke om det er vanen og hjemme-følelsens magt, men det er underligt at selv den mindste ting i hverdagen, kan føles forkert, bare fordi den er anderledes, end det man er vant til. Til gengæld har jeg altid været god til at vænne mig til og acceptere nye ting, så jeg ender altid med at kunne spise rundstykkerne med fornøjelse alligevel. Når vi er på HE i weekenderne, får vi også rundstykker til morgenmad. Der er rundstykkerne også anderledes end dem, jeg spiser derhjemme, men efter at jeg havde gået på skolen i bare to uger, havde jeg godt og vel vænnet mig til dem. Rundstykkerne på skolen er mere rug og sunde, og jeg synes faktisk de smager bedre, end de rundstykker jeg førhen har spist.

Der findes mange forskellige opskrifter på rundstykker, ligesom med alle andre former for bager-mad, og der er derfor ikke nogen korrekt måde, at bage dem på. Jeg vil sige at et rigtigt rundstykke skal have en hård yderkant, så det lige er lidt svær at bide over, og så skal det være varmt og blødt indeni, gerne så smørret smelter ovenpå det. Der kan være kerner eller sesam ovenpå, og det kan faktisk godt være med til, at forbedre rundstykket.

Der er meget at sige om rundstykker, men den eneste rigtige måde at opleve det på, er at svinge fødderne op på sofaen med en god avis, et glas juice og et lækkert rundstykke med dit helt personlige yndlingspålæg på.

//comesmons

Ingen kommentarer:

Send en kommentar